Burgers maken een belangrijk verschil. De gemeente moet daarom activiteiten van lokale initiatieven ondersteunen op bijvoorbeeld leefbaarheid, duurzaamheid en mondiaal burgerschap. Het is belangrijk om gewaardeerd mee te kunnen blijven doen in de maatschappij. Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om burgerparticipatie ook mogelijk te maken. Daartoe moet zij zorgen voor transparante processen en het mogelijk maken van actieve betrokkenheid van burgers.
De Piratenpartij Eindhoven is voorstander van buurtbegrotingsexperimenten, overheidsstimulering en facilitering van langer lopende burgerinitiatieven die de gezonde stad maatschappelijk, cultureel of sociaaleconomisch versterken dan wel bevorderen. Bewoners krijgen meer en betere samenspraak en zeggenschap over bouwprojecten in hun directe omgeving. Bouwopdrachtgevers zijn verplicht dit te organiseren. Zonder voldoende draagkracht van omwonenden gaat een bouwproject niet door. Daarom vindt de Piratenpartij:
- Zeggenschap en invloed van bewoners op de vormgeving in hun directe woon- en leefomgeving;
- Mogelijk maken dan wel uitbreiding van buurtbegrotingen waarbij bewoners zelf beslissen over investeringen in hun directe leefomgeving.
In het maatschappelijk meedoen vindt de Piratenpartij Eindhoven dat al het werk dat maatschappelijk wenselijk of nuttig is, gewaardeerd moet worden. In deze zin is er geen onderscheid tussen het huidige betaald werk of vrijwilligerswerk. Het uitvoeren van vrijwilligerswerk is goed voor de contacten en dient gestimuleerd te worden door de gemeente. Toepassen en waar mogelijk verhogen van maximale vergoedingen van vrijwilligerswerk
- Stop verdringing van bestaand betaald werk. Vrijwilligerswerk mag niet ten koste gaan van betaalde krachten, daartoe wordt een verdringingsprotocol opgesteld samen met de Cliëntenraad SD en de vakbonden. Bedrijven die dit moedwillig doen worden uitgesloten van gemeentecontracten.
Privacy: De Piratenpartij Eindhoven wil actie tegen de privacy inbreuk en doorgeschoten controle van de burger door de overheid. De rechtsstaat is het fundament van onze democratie en de onschuld van de burger staat vast totdat schuld is bewezen. Wetten en regels die dit tegenwerken zijn illegaal en tegen de rechten van de burger. Daarom willen wij dat burgers meer mogelijkheden krijgen om de overheid te controleren en niet andersom. In het algemeen wil de partij openbaarheid van documentatie en afspraken als standaard en alleen bij hoge uitzondering met zwartgemaakte namen van betrokkenen. Het college van Burgemeester en Wethouders, dient de informatieplicht (naar de gemeenteraad) wederom serieus te nemen. Verder dient het College van B&W ook pers en betrokken burgers te informeren.
ICT en veiligheid. De Piratenpartij is de enige partij die vol inzet op een betere digitale infrastructuur, optimaal en veilig gebruik van internet en die wil investeren in betere weerbaarheid van burgers op sociale media en bescherming tegen hackers. Maatschappelijke veiligheid mag echter geen excuus worden om burgers veelvuldig en intensief te controleren, bijvoorbeeld met gezichtsherkenningstechnologie of met SyRI. Op ICT en veiligheid voor burgers sluit de Piratenpartij daarmee uitstekend aan bij innovatief Eindhoven dat koploper is in ICT-technologie, maar een nog beter voorbeeld kan worden voor de rest van Nederland op gebied van ICT-veiligheid.