PPe streeft naar een open samenleving waar acceptatie, solidariteit gelijkwaardigheid, veiligheid en respect de omgangsnormen zijn. Wij zijn fel tegen uitsluiting en discriminatie op welke grond dan ook. Eindhoven is een internationale stad, waar vele mooie culturen samenkomen.
Dit erfgoed bindt ons met het verleden en met elkaar. Erfgoed gaat ook over waarden, overtuigingen, kennis en tradities. Het verleden is namelijk het referentiekader voor de toekomst. De Piratenpartij is er daarom van overtuigd dat de kleurrijke samenleving die we hebben perfect samengaat met mondiaal burgerschap en het erfgoed dat we met het inzicht en de kennis van nu door willen geven aan de toekomst. De Piratenpartij Eindhoven ziet daarbij een verantwoordelijkheid van de overheid en wil dat de Gemeente hier ook naar handelt en stimuleert dat burgers elkaar en de wereld beter leren kennen. Een in te stellen Diversiteitsraad om ons erfgoed met elkaar te delen helpt hierbij.
Verder wil Piratenpartij Eindhoven dat de hulpverlening aan bi-culturele LHBTI ’s en LHBTI’s in orthodox-christelijke en orthodox-islamitische kringen verbeterd wordt. Het kabinet werkt hiervoor nu al samen met de 4 grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Wij willen dat Eindhoven hierbij aansluit. Als uitdrukking van het commitment wordt de regenboogvlag opgehangen bij het gemeentehuis. Zo laten we zien dat Eindhoven een stad van kleur en inclusiviteit is.
- Zichtbaar maken en delen van het kleurrijke erfgoed en het kleurrijke publiek met elkaar verbinden;
- Instellen van een Diversiteitsraad met vertegenwoordigers van de diverse maatschappelijke groepen. Deze raad geeft kan de gemeenteraad en het college, gevraagd en ongevraagd adviseren. Beleidsstukken van B&W die naar de gemeenteraad gaan en waarin inclusiviteit of diversiteit van toepassing is, dien te worden voorzien van en advies van de Diversiteitsraad. Alvorens deze in behandeling worden genomen;
- Ruimte en mogelijkheden bieden aan inwoners om verbindende activiteiten en programma’s met elkaar te ontwikkelen en uit te voeren;
- Uitsluitingen en discriminatie voorkomen door laagdrempelige meldpunten op te richten;
- Stimuleren van een juiste afspiegeling van de samenstelling van de bevolking op alle gemeentelijke representatieve- en werkniveaus.