Vrijwel iedereen kent verhalen uit zijn omgeving waarbij mensen hun huis kwijt zijn geraakt en vanwege de problemen dakloos zijn geworden. Soms gebeurt het na een relatiebreuk, verlies van werk of door een (psychische) kwetsbaarheid of verslaving. In het verleden heb ik als zorgverlener ook in de maatschappelijke opvang gewerkt en later bij de Housing First in Eindhoven.
Housing First is een project met een landelijk platform. In Eindhoven werken stichting Neos, Leger des Heils en GGzE aan dit project. Housing First gebruikt het wonen als een middel om daklozen weer een kans te bieden. Zij zijn vaak boos op de hulpverleners, behandelaren en de maatschappij die hen in de steek heeft gelaten. Vaak zijn er diverse voorzieningen zoals reguliere opvang aan deze voorziening vooraf gegaan, zonder succes. Los van het feit dat het hebben van een woning kwaliteit van leven bevordert, is er ook in financiële opzicht aantrekkelijk voor de gemeenten om aan dit project deel te nemen.
Volgens meerdere onderzoeken zijn de kosten van dakloosheid op termijn groter wanneer geen kentering in de situatie komt. Deze kosten zijn berekend op basis van inzet van onder andere politie, justitie en de hulpverlening. De visie van dit project is om via het bieden van een woning en extra begeleiding mensen een stabiele omgeving te bieden zodat zij weer hun eigen kracht terug kunnen vinden en deelnemen aan de maatschappij.
Hoewel veel nadruk op het wonen wordt gelegd, ligt het succes, waarbij overgrote deel van deze mensen zich opnieuw thuis voelt, ook aan de houding van de zorgverleners. Als zorgverlener dien je in zo een project jezelf en intuïtie te volgen. De begeleiding komt overeen met presentiebenadering waarbij zorgvuldig aansluiten en afstemming met de cliënt goede zorg garandeert (Baart 2001). Door deze benadering voelen de dakloze mensen zich als gelijkwaardig en humaan bejegend wat leidt naar een succesformule.
Het oud gezegde voorkomen beter is dan genezen geldt ook voor dit onderwerp als de beste optie. In diverse randgemeentes van Eindhoven worden projecten als ‘WijkGGZ’ of ‘kwartiermakers’ vanuit GGZ die preventief worden ingeschakeld bij het signaleren van de problemen door de buurtbewoners, politie of andere instellingen gedraaid. Vaak lukt deze zorgverleners om bij een kwetsbare persoon binnen te komen en hem/haar te motiveren voor een behandeling of een zorgverleningstraject. In deze functie fungeren deze zorgverleners als bemiddelaars naar de derden en voeren regie.
De Piratenpartij Eindhoven gelooft in een beschaafde samenleving waarbinnen gepaste zorg is voor het voorkomen van de dakloosheid en voor de dakloze mensen. De beste manier om dit doel te realiseren is wanneer de instanties samenwerken, hun verantwoordelijkheid nemen en durven om creativiteit toe te passen als de situatie hierom vraagt. Wanneer je je herkent in onze denkwijze, sluit je bij ons aan.
Pejman Darvsh-Zadeh