Op maandag 21 februari was het stadsgesprek over de Toekomst van onze stad. We kregen 3 uitvergrote scenario’s voorgelegd als start voor een denksessie. In het kort: bij de eerste staat de economie centraal en is de stad van staal en beton en alleen nog voor hen die het kunnen betalen. Bij het 2e scenario staat de gemeenschap centraal, is de stad groen en met veel gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen. Bij het 3e scenario is er geen stad meer en leven mensen (die nog over zijn) in kleine woningen van natuurlijke bouwstoffen. Gemeenschappelijke voorzieningen zijn er vrijwel niet, maar familie en buren zorgen voor elkaar. Het is niet alleen een leuk gedachtespelletje, want de vraagstukken van nu eisen van ons oplossingen. Of anders de (desastreuze) gevolgen accepteren, wetend dat we niet door kunnen gaan op dezelfde voet en dat we voor megaveranderingen staan. Maar eerder dan de vraag waar we met de stad van de toekomst uitkomen is de vraag hoe het denkproces en daarmee de verandering te starten.
We weten dat over 30 jaar circa 80% van de bevolking in een stad woont. Naar verwachting groeit het stedelijk gebied van Zuid-oost Brabant van 2,5 miljoen naar bijna 3 miljoen inwoners en Eindhoven zal dan meer dan 300.000 inwoners tellen. We weten ook dat door de mens de klimaatverandering is ingezet en dat wij de aarde opwarming dienen te beperken tot liefst 1,5 graad. Economisch gaat het onze stad en regio, voor de wind en kennen we een grote economische groei. Alleen niet iedereen deelt hierin mee, laat staan gelijkwaardig. Bijstandsgerechtigden, mindervaliden, kwetsbare ouderen met alleen AOW, jongeren…… Verder weten we dat door (vaak) landelijke politieke keuzes mensen vreselijk in de knel zijn gekomen en dat volkshuisvesting, zorg, onderwijs en andere publieke voorzieningen een duidelijke investering nodig hebben. Sociaal speelt er dus nogal wat en dienen we met oplossingen te komen. Dit is dus zeg maar, onze situatie als we praten over hoe de toekomst van onze stad eruit kan zien.
Voor de Piratenpartij is het duidelijk dat we zo niet verder kunnen gaan. Het moet anders. Maar wij en niemand wat dat betreft, heeft een blauwdruk, de oplossingen zijn niet gemakkelijk en we zullen harde keuzes moeten maken. Wij kiezen als eerste voor de mensen en de sociale samenleving waarin iedereen mee kan doen. Zorg voor de aarde en deze leefbaar overdragen aan onze kinderen komt bij ons op de tweede plaats. Dit zijn onze prioriteiten en is ons startpunt. Transities met grote visies op stadsontwikkeling met daarbij de taakstellingen op volkshuisvesting, duurzaamheid en betaalbare zorg en overige voorzieningen zullen niet kunnen slagen zonder burgers te betrekken. Of simpel gezegd; een ontwikkeling van bovenaf gedropt en zonder hen mee te nemen gaat niet werken.
Dat betekent voor de Piratenpartij dat inwoners bij het maken van plannen voor de ontwikkeling van de stad van de toekomst een belangrijke plek hebben. En dat wil voor ons zeggen vanaf nu dus. De Piratenpartij wil starten met een proces waarbij de gemeente in kleinschalige stadsgesprekken met bewoners rond de tafel gaan zitten wat gaat werken in de straat, buurt of wijk. Hierbij worden partners betrokken als woningcorporaties, energieleveranciers, innovators en ideeënmakers.
Daarom wil de Piratenpartij zelforganisatie bevorderen daar waar afwezig en versterken daar waar deze al bestaat. Kleinschalig startend op straat- en buurtniveau en doorgroeiend naar wijk en stadsdeel.
Zelforganisatie en verantwoordelijkheid moet groeien samen met ondersteuning en het beschikbare budget dat overgeheveld wordt vanuit de gemeentebegroting, naar uiteindelijk zo groot mogelijke bevoegdheid en zeggenschap over de eigen leefomgeving of community. Overstijgende voorzieningen kunnen opgepakt worden door samenwerkingsverbanden tussen community’s.
De oplossingen zijn niet simpel te realiseren de taakstellingen /vragen zijn wel helder.
- De stad moet duurzaam worden. D.w.z. woningen, mobiliteit, voedsel. Wat draagt de straat/buurt bij, wat kan de energieleverancier doen, wat de aannemer? Mogen vervuilende auto’s straks nog in de stad, welke ander vervoer is nodig?
- Volkshuisvesting: er is een groot tekort aan betaalbare woonruimte. Piratenpartij wil komende 4 jaar 5000 sociale woonruimte realiseren. Waar kan dit, woningbouwcorporaties krijgen voorrang op bouwgrond, wat kan gebeuren in de wijk/buurt
- Bedrijvigheid en werk: kleinschalige maakindustrie in de wijk, zware industrie naar industrieterreinen aan de randen van de stad. Kleinschalige creatieve industrie groeperen in broedplaatsen. Een gebied met meervoudige functies zoals niet vervuilende maakindustrie, horeca, detailhandel
- Bestuurbaarheid van de stad: Hoe houden we “de boel bij elkaar”? Kunnen we kleinschalig budgetten, verantwoordelijkheden en bevoegdheden decentraliseren?
- Wie wonen er nu in de steden en wie kunnen er straks nog wonen?
- Hoe “slim” wordt de stad en hoe verbinden we platteland met de stad?
Patrick van der Voort
Lijsttrekker PPe Piratenpartij Eindhoven