We weten zo langzamerhand dat het virus ons leven uiterst nadelig beïnvloedt en belemmert. Echter, het biedt burgers ook kansen om zelf de regie in handen te nemen om met voorstellen te komen hoe zij lokaal – met inachtneming van de voorschriften en de maatregelen – het virus kunnen indammen.
We moeten afstappen van de traditionele gedachte dat burgers alleen maar consumenten van beleid en maatregelen zijn. Tegenwoordig zijn burgers heel goed in staat om onderscheid te maken tussen wat goed, schadelijk of verwerpelijk is voor hun welzijn en gezondheid. De overheid, lokaal, regionaal en landelijk zal langzamerhand het besef moeten ontwikkelen dat burgers medestanders zijn en dat het beleid dat de overheid ontwikkelt over hen gaat, maar niet over hen heen.
De scheidslijn tussen de overheid en de rest van de bevolking is niet meer van deze tijd. De maatregelen die opgelegd worden zijn juist bedoeld om burgers te beschermen. Betrek hen daarom bij de oplossingen. Het gaat tenslotte om hun gezondheid en welbevinden. Het is niet: “over hen en zonder hen”, maar: “ten behoeve van hen en met hen” Het is niet enkel de Minister van Volksgezondheid die de verantwoordelijkheid heeft om onze gezondheid te beschermen, althans dat zou niet zo moeten zijn. Het gaat ons allen aan. Dat betekent ook: met z’n allen aan een mogelijke oplossing (mee)werken.
Daarom is een burgerraad met een vergaand adviesrecht richting de bestuurders de moeite waard om te introduceren. Ons land telt 17 miljoen mensen; de meesten van hen zijn op hun manier betrokken, ze hebben ideeën, willen allemaal gezond blijven. Betrek hen dan ook bij de te maken keuzes en de te kiezen beleidsrichtingen. Laten we serieus gaan experimenteren met de burgervergadering: burgerbetrokkenheid om draagvlak te vergroten en burgers het gevoel te geven dat ze ertoe doen.
M.El Haddad
December 2021