CLAIM JE RUIMTE (OM TE LEVEN)
Download hier ons verkiezingsprogramma als pdf
INLEIDING
De Piratenpartij staat voor een open samenleving en vrije democratie waarin alle rijkdom en welvaart gelijkwaardig onder elkaar wordt verdeeld en waarin kennis, kunst en cultuur voor allen beschikbaar is. Terwijl opeenvolgende regeringen (en tal van politieke partijen) inclusiviteit zeiden te omarmen hebben zij het tegenovergestelde in praktijk gebracht. De overheid is zich steeds wantrouwender tegenover haar burgers op gaan stellen en zet groepen burgers weg als fraudeurs zoals in de toeslagenaffaire en in de bijstand. Onschuldige mensen worden door dit op wantrouwen gestoelde beleid, met de rug tegen de muur gezet en in jarenlange ellende gestort. Tegelijkertijd faciliteert de overheid het rijke deel van ons land in witteboordencriminaliteit, belastingontduiking en belastingontwijking door ontoereikende en onduidelijke wet- en regelgeving.
Dit beleid, deze politieke cultuur, moet gestopt. Want honderdduizenden landgenoten wordt de vrijheid en het recht ontnomen om op een volwaardige manier deel te nemen aan de samenleving. De Piratenpartij komt daartegen in het geweer en claimt het recht op de ruimte om volwaardig mens te zijn en deel te kunnen nemen aan alle verworvenheden in onze samenleving.
De coronacrisis heeft een aantal problemen in de samenleving pijnlijk blootgelegd. Bestaande verschillen worden verder uitvergroot. Voor sommige kinderen blijkt dat er thuis geen ruimte is om rustig thuisonderwijs te kunnen volgen. Een passende woning blijkt onbetaalbaar geworden. Voedsel- en kledingbanken worden overvraagd. De zorg blijkt zover uitgekleed dat er geen enkele buffer over is om de extra patiënten op te vangen. De Piratenpartij wil investeren in goede publieke voorzieningen als zorg, wonen en onderwijs, zodat ieder kind gelijke kansen krijgt. Wij kiezen voor robuuste sociale zekerheid, die ervoor zorgt dat ook in crisistijd niemand in armoede hoeft te leven. Wij pakken marktmacht aan, zodat ook kleine ondernemers eerlijke kansen krijgen. Wij investeren liever in voldoende zorgpersoneel, dan dat we burgerrechten en vrijheden inperken. Het recht op vrijheid van meningsvorming en meningsuiting is een grondbeginsel van de Piratenpartij.
Maar vrijheid van meningsuiting is geen vrijbrief om een ander te kwetsen, te bedreigen of te dwingen tot een bepaalde levensinvulling. Duidelijk voor ons is dat de vrijheid van de een ophoudt waar het de vrijheid en de rechten van de ander aantast. Iedereen is voor de wet gelijk. Discriminatie op welke grond dan ook, is onaanvaardbaar en dient aangepakt te worden. Wij staan voor onvoorwaardelijke inclusiviteit.
De Piratenpartij is een geuzennaam waar we trots op zijn. Deze prikkelende naam onderscheidt ons van de gevestigde orde. En bevestigt onze inspanningen om een stem te geven aan hen die nu niet gehoord worden en voor de rechten en meer zeggenschap van burgers. Daarbij doen we een oproep aan inwoners om betrokken en actief mee te werken aan de toekomst van Eindhoven. Aan een stad die gaat voor een gezonde werk- woon- en leefomgeving, die er werk van maakt dat iedereen volwaardig mee kan doen en niemand wordt buitengesloten. Een stad waar mondiaal en volwaardig burgerschap en duurzaamheid gestimuleerd en benoemd wordt. Een stad waar we elkaar helpen en ondersteunen in nood, waarin we kunnen groeien naar een gezonde stad. Word betrokken en actief. Sluit je aan en help mee om de noodzakelijke veranderingen tot stand te brengen.
DE MENS CENTRAAL
Als oplossing voor allerlei vraagstukken heeft de privatisering van algemene nutsvoorzieningen sterk in het nadeel gewerkt van consumenten en vooral kwetsbaren in de samenleving. In de zorg en het openbaar vervoer wordt de pijn het meest gevoeld. Energiebedrijven, scholen, ziekenhuizen en zorginstellingen zijn te groot geworden, de menselijke maat is zoekgeraakt. Banken en verzekeraars, maar ook industriële bedrijven zijn “te groot om failliet te gaan”. Daarom draaien de burgers in financieel zwaar weer op voor de kosten van het voortbestaan van deze kolossen terwijl zij er geen enkele invloed op hebben. Sinds eind 90er jaren zijn de lonen, pensioenen en uitkeringen voor grote groepen nooit zo lang achter elkaar gelijk gebleven als in de afgelopen jaren, zelfs gedaald. Tienduizenden zijn aangewezen op voedselbanken. De ontwikkeling op het gebied van Volkshuisvesting staat al jaren stil; voor de laagste-inkomensgroepen wordt nauwelijks meer gebouwd.
De corporaties verkopen sociale huurwoningen terwijl de wachtlijsten niet kleiner worden. Baanzekerheid staat op het spel; niet alleen voor de laagopgeleiden, maar ook voor hen die wel over hogere diploma’s beschikken. Ook de middengroepen voelen deze pijn steeds meer. De werkloosheid is al jaren onaanvaardbaar hoog. De langdurige werkloosheid stijgt snel. Tegelijkertijd wordt de AOW-leeftijd steeds verder verhoogd en wordt duidelijk dat mensen met zwaar, stressvol en onregelmatig werk eerder komen te overlijden en dus niet eens van hun pensioen gebruik kunnen maken. De flexibilisering van de arbeid is de laatste jaren doorgeschoten en is een ander woord geworden voor bezuiniging op arbeid. Arbeid als kostenpost, maximalisering van winst en macht- en geldverschuiving van werknemer naar werkgever. Privatisering en individualisering hebben niet bevrijdend gewerkt, maar hebben geleid tot kostenverhogingen, bureaucratie, zelfverrijking van de top en veel versplintering en eenzaamheid in de samenleving. Steeds meer mensen zien in dat solidariteit, eerlijk delen en emancipatie nog steeds van waarde zijn en dat iedere burger recht heeft op de ruimte om te leven en in gelijke gevallen ook gelijk behandeld te worden.
ZELFSTANDIG KUNNEN LEVEN
Omdat Piratenpartij Eindhoven de mens centraal stelt, zien wij een andere toekomst. Een samenleving waarin al het werk dat maatschappelijk wenselijk en nuttig is, wordt gewaardeerd als arbeid. Daarvoor ontvangen alle mensen een individueel inkomen waarvan men zelfstandig kan leven. Je kunt dit een basisinkomen noemen. Diegenen die dat willen, kunnen bij bedrijven tot bepaalde hoogte bijverdienen. Tot dit in zicht komt zullen wij al onze voorstellen en bijdragen op dit vlak aan dit perspectief meten. Met de mensen in de stad willen wij tegelijkertijd werken aan het realiseren van deze toekomst. Enkele oplossingsrichtingen:
- Mogelijk maken dat uitkeringsgerechtigden een veel groter deel van wat zij met een betaalde baan bijverdienen mogen houden.
- Maatschappelijke activering in de eigen woon- en leefomgeving stimuleren. Alle inwoners doen mee in de samenleving. De gemeente stimuleert zelfredzaamheid en participatie en neemt obstakels om te participeren weg, zoals beperkende regelgeving van de overheid en onvoldoende beheersing van de taal.
- Afspraken maken met werkgevers waarbij deze gestimuleerd worden duurzame banen te scheppen voor uitkeringsgerechtigden en waarbij het loon in een glijdende schaal verdeeld wordt tussen werkgever en gemeente. Het gemeentedeel loopt in de tijd terug naar nul.
- De wereld om ons heen verandert snel. Leven lang leren is wenselijk om bij te blijven, om kennis bij te spijkeren of juist nieuwe kennis en vaardigheden te leren. In het kader van levenslang leren gaan we met werkgevers en onderwijsinstellingen werken aan een stadscollege met een totaalpakket aan om- en bijscholingen, vakcursussen, leermodules en deskundigheidsbevordering.
- Aanpak van laaggeletterdheid om te komen tot een goede taalbeheersing is onmisbaar voor een open en inclusieve maatschappij. Dit geldt zowel voor inwoners van Nederlandse afkomst als voor inwoners met een migratie achtergrond. Van de laaggeletterde beroepsbevolking in het hele land is het merendeel van Nederlandse komaf. Het beheersen van de Nederlandse taal is noodzakelijk om te kunnen meedoen in de samenleving. Taalbeheersing versnelt de integratie. De gemeente faciliteert en stimuleert oud- en nieuwkomers bij het leren van de Nederlandse taal.
- Een goede startpositie is voor alle inwoners van levensbelang. Als we willen dat iedereen mee kan doen zullen we ervoor moeten zorgen dat iedereen dat ook kan. Dit geldt vooral voor jongeren, herintreders en nieuwe migranten. We gaan een pakket van maatregelen (inkomen, opleiding, aanpassen regelgeving, begeleiding) maken om hun startpositie te verbeteren.
WAT WILLEN WIJ
De Piratenpartij Eindhoven streeft naar het invoeren van een onvoorwaardelijk basis inkomen en stoelt haar principes vooral op zelfbeschikking, burgerrechten en inclusiviteit. In haar beleid speelt de wetenschap een grote rol en wordt veel waarde gehecht aan vrije toegang tot onderwijs en informatie voor iedereen. Onze programmapunten bepalen wie wij (willen) zijn, wat wij vinden, hoe wij (willen) handelen en wat wij (willen) doen en bereiken. Iedereen die zich hierin herkent en daarnaar wil handelen is een Piraat.
ONZE TOP 10 PROGRAMMAPUNTEN
(Klik op de link)
- Wonen en leefomgeving
- Burgerparticipatie maatschappelijk meedoen
- Arbeid en inkomen
- Jeugd, jongeren en ouderen
- Gezonde stad (stad van de toekomst)
- Kleurrijke samenleving
- Vrouwenemancipatie
- Zorg op maat voor iedereen
- Cultuur en sport
- Leven lang leren en stadscollege
Download hier ons verkiezingsprogramma als pdf
Reacties op het verkiezingsprogramma
- Stadscollege is echt een heel mooi en goed plan’;
- Jullie kaarten belangrijke punten aan zoals woningnood, armoede, arbeidsmarkt, discriminatie en gezonde stad’;
- Buurtbegrotingen ook een goed idee’.
Afzender: J.